Roliga djur

Tips på första husdjur för barnet

akvarium

Något som står på många barns önskelista är ett eget husdjur. Med ett djur kommer det också ett stort ansvar, som du som förälder inte kan överlåta på barnet då barn lätt glömmer bort och tröttnar fort. Men har ni bestämt er för att berika familjen med ett djur kan ett par tips komma väl till pass.

Fiskar är nog det minst krävande husdjuret om än det behövs en del arbete för att bibehålla ett välfungerande akvarium. Fiskar behöver inte rastas och kelas med, men regelbundna vattenbyten och mat är livsnödvändigt. Förutom det självklara inköpet, alltså fiskar, så behövs en del för att starta upp ett akvarium. Som nybörjare på akvarium är det bra att välja lätta fiskar som är tåliga.

Katt är ett av de populäraste husdjuren och är relativt lättskött. Den behöver inte rastas, men en kattlåda som töms regelbundet. Katter kan leva upp till 15 år och ibland upp till 20 om du tar väl hand om den. Beroende på vilken päls din katt har, så kräver den lite olika pälsvård. De med längre päls behöver kammas ofta för att inte få tovor och ibland behöver tovorna avlägsnas. Katter behöver aktiveras och få vässa klorna. För att slippa klös på soffan och annat är det bra att investera i ett klösträd. Om katten inte ska gå i avel är det bra att kastrera då risken för oönskade kattungar och revirmarkeringar minskar. Bra info hittar du på djurskyddet.se.

Hamster faller också in i kategorin populärt husdjur och har en relativt kort livslängd på mellan ca 2 – 2,5 år. Hamstrar är ett nattdjur och sover oftast på dagen. En hamster behöver en rymlig bur att bo i för att kunna röra på sig ordentligt. Inred med stegar, hyllor och hjul för att djuret ska få motion, men se till att allt är hamstersäkrat så att den inte gör illa sig. Ett bo för att sova i med mjukt material som den kan ‘boa’ med och en enkom låda som agerar toalett. Fyll även botten på buren med ett mjukt material som den kan gräva i. Hos agria.se står att läsa att hamstrar äter lite allt möjligt och behöver en varierad kost. Pellets som grund och komplettera ibland med lite frukt och grönsaker, men se upp med att ge för mycket eller fet mat då hamstrar lätt blir tjocka.