Roliga djur

Katter på internet – en växande trend

Katter och framför allt kattklipp på populära videosajter som Youtube har fullkomligt exploderat på internet. Att kolla på kattklipp är inte längre enbart ett tidsfördriv utan en bransch som omsätter miljoner.

Olika typer av temasajter för katter

Det finns även flertalet sajter med kattema där användarna av sidan skicka in videos eller stillbilder på sina katter beroende på vad själva sidans tema består av. På den populära sajten stuffonmycat.com så skickade dess användare in stillbilder efter att ha placerat olika typer av föremål på sina katter. En annan populär sajt är Cats that look like Hitler, en sida där bilder på katter som på ett eller annat sätt påminde om Adolf Hitler. Sajten lolcats är ett tredje exempel på en kattsajt som uppnått galna proportioner i antalet användare och besökare. På lolcats visas bilder på katter med texter där bokstäver byter plats, en av de mesta kända texterna från sidan är: ”I can has cheezburger”.

Katterna på Internet har blivit så pass populära att även riktiga kattvideofestivaler anordnas som någon form av turné. En bejublad kattvideofestival ägde rum den 14 augusti 2014 i samband med dödsskjutningarna i Ferguson, över 9000 amerikane stod då tillsammans och kollade på gulliga kattklipp på en storskärm under Cat Videofestival i Minneapolis. Även den svenska public service- kanalen SVT har hakat på trenden och skrivit om internetkattens framfart i dagens media.

I oktober 2014 var det Sveriges tur att besökas av de första kattvideofestivalen. Södra Teatern i Stockholm bokades för arrangemanget och biljetterna sålde slut på nolltid efter att de endast annonserat om evenemanget i sociala medier.
Om du har en egen katt så kanske du vill skapa en video som blir nästa virala succé. På sidor som bland annat swecat.com kan du hitta leksaker som får igång din katt. Om du lyckas få din katt på riktigt busigt humör och sen tar upp kameran, vem vet? Din katt kanske blir en ny superstjärna på internet.

Forskning om kattklippen visar på att de får oss att jobba mer effektivt om katterna vi tittar på är gulliga. Detta är alltså något som våra hjärnor stimuleras av, vilket betyder att dessa beroendeframkallande kattklipp inte bara är ett onödigt tidsfördriv.